donderdag 13 december 2018

Everts omweg

Op een stralende dag als vandaag kun je niets beter doen dan een heerlijke wandeling maken. Niets beter? je kunt er iets aan vastknopen. Deze keer werd dat het ophalen van een boek in Leersum, dat ik al eerder aan Eef had aangeraden, namelijk Naporra's omweg, een relaas van een VOC matroos over zijn reizen. Dat is bijzonder, want de VOC verbood zijn werknemers om dagboeken bij te houden. Deze jongeman deed het toch, en hield daarmee het hoofd koel in moeilijke zee-tijden. Zo dronk hij zich niet steeds een stuk in de kraag, en liep geen enge ziektes op in bordelen. Hij redde het om zijn tijd bij de VOC uit te zitten, zijn beloning te krijgen en uiteindelijk te settelen in Duitsland. Gelukkig is zijn dagboek bewaard en daarvan is dit boek samengesteld.

Wij liepen dus een onderdeel van het Utrechtpad, van Veenendaal West naar Leersum en ik moet zeggen, het is een pracht. Zeker nu, nu er rijp op de heidevelden ligt en de kale boomtakken afsteken tegen een strakblauwe lucht. Onderweg hebben we lekker een bammetje gescoord op een afgezaagde boomstam, en wat koel helder water. Vogeltjes floten, verder was het stil.

In Leersum, met het boek, pakten we de bus terug, we voelden onze benen behoorlijk na 17 km.

1 opmerking:

  1. 19 km zul je bedoelen want we hebben nog 2 km vanaf de bushalte gelopen omdat we nog wat lekkers, appelkanjers bij de thee wilden halen bij banketbakker van Inge. Was helaas uitverkocht en zo werden het appelkanjers van John, de kaasboer.

    BeantwoordenVerwijderen