maandag 19 november 2018

Hemimastigoot

Weet u wat het is? Het woord is niet te vinden in Wikipedia, en dat mag toch wel uitzonderlijk heten.
Vandaag verscheen in verschillende kranten dat er twee exemplaren van gevonden zijn, in Canada; daar was een jongedame die wel weet wat het is. Zij was uit hiken en nam ook wat grondmonsters mee voor haar onderzoek aan de universiteit.
Er bleek inderdaad een monster in de grond te zitten, nu gedoopt tot Hemimastix Kukwesjijk, een broertje of zusje van de zeer zeldzame Hemimastix Amphikinetica. Wordt het al duidelijker? Het betreft een heteretrofe flagellaat, een soort bacterie. Die zijn toch niet zeldzaam, hoor ik u vragen. Nee, maar deze soort wel. Het zeldzame is dat deze soort niet hoort bij de drie hoofdtakken van de levensboom, de prokaryoten, eukaryoten en de archaea. Nee, deze twee lijken een aparte, vierde tak te bewonen. Dat is een buitengewone bevinding, waar Yana Elgit, de dame in kwestie, nog naam mee gaat maken. En dan ontdekte ze ook nog waar het wezen zich mee voedt: het jaagt op diasporen, gewone bacterieën.

Ze vond een manier om haar monstertje te eten te geven en zie, het vermenigvuldigt zich. Nu kunnen wetenschappers uit de hele gemeenschap proeven doen met dit nieuwe lootje Hemimastix.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten