zondag 3 september 2017

Naporra's omweg

Roelof van Gelder, Naporra's omweg, 2003
ondertitel: het leven van een VOC matroos (1731-1973)

Georg Naporra is als elfde kind van een vrije boer in Oost-Pruisen niet zeker van wat hij met zijn leven wil. Vader opvolgen kan niet, als jongste, en een ambacht leren wil hij ook liever niet. Hij vindt het leuk om met iedereen te praten, is overal wel nieuwsgierig naar en mag zelfs naar school, maar echt ijverig is hij niet. Hij moet de kost gaan verdienen en heeft allerlei baantjes, waarvan knecht bij een ijzerwarenhandelaar in Koningsberg nog het meest lijkt te werken, maar helaas, ook dat gaat mis. Hij gaat naar Dantzig en besluit matroos te worden bij de VOC. Hij komt terecht op het schip De Drie Papegaaien dat voor de VOC naar de Oost gaat. Op dat schip houdt hij een dagboek bij. Vrij uitzonderlijk, want de VOC was daar tegen. Maar het boek is bewaard en hij beschrijft de harde werkelijkheid van het reizen per schip, de mannengemeenschap, de moeite die het kost om je te handhaven.
Maanden is hij onderweg, van Texel via Kaap Verdiƫ en Kaap de Goede Hoop naar Surat, Batavia, Gamron en Bengalen. Velen sterven, worden gestraft voor allerlei wandaden en wissewassen, stelen en smokkelen en vechten. Uiteindelijk overleeft hij alles, krijgt zijn gage en vestigt zich in Dantzig waar hij was begonnen. Daar komt zijn handelsgeest tot zijn recht en bouwt hij een welvarend leven en een gezin op.

zondag 23 juli 2017

Aslander

Aslander,
door Rien van den Berg.
gelezen op 10-7-2017

Verhaal over een dominee met verlof wegens overspanning. Op zijn vakantie naar de Wadden wordt hij geconfronteerd met een persoon die ten onrechte van een moord wordt beschuldigd. Met een aantal anderen die hij op de boot bij de overtocht heeft leren kennen - de boot liep kort aan de grond, dat gaf aanleiding tot gesprek - gaat hij in op de casus en lost dat op. Tevens trekt hij daaruit een les in deemoedigheid, die als hij weer terug keert als dominee in zijn gemeente op roerende wijze wordt gedeeld.

zaterdag 22 juli 2017

Lanzarote

Lanzarote, midden in de wereld
door Michel Houellebecq
gelezen 12-07-2017

H. gaat op vakantie naar Lanzarote bij gebrek aan fantasie en geld. Daar ontmoet hij twee lesbische vrouwen met ruim hart, zal ik maar zeggen. Samen met hem en een Belgische ex-politieman leven ze zich uit. De Belg heeft het liever anders, hij gaat een sekte in met de naam Aurore die een hoofdplaats op Lanzarote heeft. Die sekte wil sekstoerisme gaan propageren en vrije liefde enz. enz. Uiteindelijk maakt H. met plezier zijn week op het eiland vol, de Belg blijkt later helemaal te verworden in sexueel opzicht.

Gaat dit boek ergens over? volgens de critici wel. Ik denk dat schrijver zich verveelde, en gewoon een week daar zat en zijn fantasieƫn opschreef. Je kunt er een visie op Europa in zien, maar het hoeft niet.
Andere boeken van H. zijn beter.